10 czerwca – Dzień Mrożonej Herbaty

Mrożona Herbata doczekała się swojego święta w kalendarzu świąt nietypowych. Tak dziś 10 czerwca jest Dzień Mrożonej Herbaty. Lubicie?

Ja co prawda preferuję gorącą, czarną, mocną herbatę, ale w upalne dni?

Mrożona herbata to właśnie świetny sposób na ugaszenie pragnienia w upalny dzień. Zimny napój nie tylko znakomicie orzeźwia, ale również może pozytywnie wpływać na stan zdrowia. Wystarczy, że użyjesz odpowiednich składników do przygotowania mrożonej herbaty, a przekonasz się o jej właściwościach dla zdrowia.

Oto 5 smacznych i zdrowych przepisów na ice tea.

1. Mrożona herbata z pokrzywy

Ziołowa mrożona herbata z pokrzywy, mięty i lukrecji to świetna propozycja na zdrowy letni napój. Pospolita pokrzywa to tak naprawdę jedno z najbardziej wartościowych ziół. Zawiera duże ilości żelaza, wapnia, magnezu i krzemu. Poza tym działa przeciwzapalnie oraz pomaga w walce z objawami alergii. Do pokrzywy warto dodać miętę – jej orzeźwiający smak świetnie chłodzi, a dodatkowo zioło to jest źródłem witaminy A oraz żelaza. Lekko słodki smak herbaty można uzyskać dzięki korzeniowi lukrecji, który świetnie koi nerwy i łagodzi stres.

Jak zrobić ice tea z pokrzywy? Będziesz potrzebować 2 łyżeczek suszonej pokrzywy, 2 łyżeczek suszonej mięty i 1 łyżeczki suszonego korzenia lukrecji. Całość należy zalać 2 szklankami gorącej wody i zostawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.

2. Jabłkowo-miętowa ice tea

Lubisz napoje o smaku jabłko-mięta? Bez problemu przygotujesz orzeźwiającą i zdrowszą wersję tego smakołyku w domu. Dlaczego mrożona herbatajabłkowo-miętowa jest dobra dla zdrowia? Głównie dzięki jabłkom, które są bogate w kwercetynę, czyli naturalny związek o właściwościach przeciwzapalnych, antyhistaminowych. Ponadto kwas jabłkowy świetnie radzi sobie z osłabieniem organizmu, a pektyny zawarte w skórce owocu usprawniają działanie układu pokarmowego. Mięta dodaje smaku i zapachu do herbaty, pozytywnie wpływa też na trawienie.

3. Mrożona biała herbata z imbirem

Większość z nas słyszała o właściwościach zielonej herbaty, ale jej biała siostra wciąż jest mniej popularna. A szkoda, bo biała herbata to świetne źródło antyoksydantów i flawonoidów o działaniu antynowotworowym. Dodatkowo, substancje te chronią przed chorobami serca. Smak białej herbaty warto podkręcić imbirem, który niszczy wirusy, łagodzi stany zapalne i świetnie wpływa na układ pokarmowy.

Jak przygotować mrożoną białą herbatę z imbirem? Potrzebna będzie 1 szklanka gorącej wody, 1 łyżeczka białej herbaty oraz 1 łyżeczka startego imbiru. Całość należy parzyć przez 10 minut, następnie przecedzić i schłodzić w lodówce. Podawać z lodem.

4. Mrożony hibiskus

Mrożona herbata z hibiskusa to idealny sposób na orzeźwienie w upalne popołudnie. Lekko kwaśny smak kwiatów hibiskusa świetnie gasi pragnienie, dlatego w wakacje warto przygotować z nich herbatkę na zimno. Czerwony napój zawdzięcza swój kolor takim samym naturalnym barwnikom, które występują w jagodach oraz czerwonym winie i świetnie wpływają na zdrowie. Roślina ta jest szczególnie polecana osobom z wysokim ciśnieniem oraz podwyższonym poziomem cholesterolu. Regularne picie naparu z hibiskusa obniża ciśnienie krwi i redukuje poziom cholesterolu. Przepis na mrożoną herbatę z hibiskusa jest banalny – 2 łyżeczki suszonych kwiatów wystarczy zaparzyć w 1 szklance wrzątku. Po schłodzeniu otrzymamy smaczny i zdrowy napój, który pomoże nam przetrwać wysokie temperatury.

5. Mrożona herbata z mniszka i łopianu

Jeśli masz dość wody, soków i gotowych napojów, powinnaś spróbować czegoś zupełnie innego. Ziołowa mrożona herbata to świetna propozycja dla wszystkich, którzy cenią naturalne produkty i szukają ciekawych sposobów na wykorzystanie ziół. My proponujemy zimny napój z korzenia mlecza i korzenia łopianu. Połączenie tych dwóch składników świetnie sprawdza się w leczeniu trądziku, egzemy i łupieżu. Mniszek lekarski stymuluje produkcję żółci i pozytywnie działa na wątrobę. Oba zioła wykazują właściwości moczopędne i sprawdzą się u osób, które mają problemy z nerkami. Poza tym taka ziołowa herbata ma naprawdę oryginalny smak i świetnie gasi pragnienie.

Aby zrobić mrożoną herbatę, należy zaopatrzyć się w suszony korzeń mniszka oraz łopianu. Następnie należy zalać wrzątkiem (ok. 3 szklankami) po 2 łyżeczki każdego z ziół i zostawić do zaparzenia na ok. 20 minut. Po tym czasie napar przecedzamy i zostawiamy do schłodzenia.

Źródło: yahoo.com/portal.abczdrowie.pl, foto: pixabay.com

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz