18 czerwca – Międzynarodowy Dzień Sushi

Międzynarodowy dzień sushi po raz pierwszy obchodzony był w 2009 roku. Ustanowił go Chris DeMay administrator strony Sushi na Facebooku. Wydarzenie cieszyło się dużą popularnością a stronę odwiedziło 1,3 miliona fanów dodając tysiące komentarzy. Obchody odbywały się pod hasłem „Każdy dzień jest dniem Sushi” a założenie było jedno: zjeść choćby jeden kawałek sushi. Ponad 21 tysięcy ludzi potwierdziło uczestnictwo w tej imprezie. Jeśli chodzi o samą datę obchodów Dnia Sushi, według wydawcy SushiDay.com

Sushi jest jedną z najbardziej rozpoznawanych potraw japońskich na całym świecie. Powstaje tak wiele barów, restauracji, które serwują różne rodzaje i odmiany sushi, że nie sposób ich zliczyć. Można nawet powiedzieć, że świat ogarnęła moda na sushi i mimo dość dużych cen, ma spore grono fanów.

W Polsce pierwsza japońska restauracja serwująca między innymi sushi powstała w Warszawie w pierwszej połowie lat 90. Początkowo kucharzami byli tylko Japończycy, jednak z czasem, gdy sushi stawało się coraz bardziej popularne, rządni sukcesu ludzi, kusząc rzekomo orientalnym smakiem, zakładali japońskie restauracje, które często z japońską kuchnią nie miały nic wspólnego oprócz nazwy. Dzisiaj prawie w każdym mieście możemy znaleźć japońską restauracje.

Rodzaje sushi

Być może co do smaku, opinie mogą być zbieżne ale klasyfikacja i podział na rodzaje pozostaje wciąż ten sam. Dlatego wybierając się do japońskiej restauracji warto wiedzieć co pływa na łódkach i jak to nazwać.

  • Nigiri zushi握り寿司 – z jap. formowane w dłoni, uważane przez Japończyków za najlepsze gdyż zawiera jedynie to co najsmaczniejsze, czyli zazwyczaj ryż i rybę (lub owoce morza).
  • Maki zuski巻き寿司 – z jap. zawijane sushi. Składa się na nie ryż wraz ze składnikami otoczone płatem wodorostu nori. Ze względu na ilość składników i sposób zawijania dzielimy je na:

hosomaki – cienkie, zawiera tylko jeden składnik;

futomami – grube, zawierają kilka składników;

uramaki – maki odwrócone, składniki zawinięte w arkusz z glonów nori otaczone ryżem z zewnątrz. Często obsypane sezamem, jest to popularne głównie w krajach zachodnich.

  • Chirashi zushi 散らし寿司 – inaczej mówiąc, rozdrobnione lub rozsypane sushi. Podaje się w miseczce, gdzie ryż znajduje się na spodzie a siekane lub pokrojone w paski dodatki na górze (warzywa, ryby, kawior).
  • Temaki zushi 手巻き寿司 – zwijane w kształcie stożka. Bardzo wygodne dla tych, którzy nie potrafią lub nie lubią zawijać sushi przy pomocy maty bambusowej.
  • Oshi zushi 押し寿司 – sushi wykonane przy pomocy drewnianej foremki znanej pod nazwą oshiwaku. Pochodzi z Osaki. Historia oshi sięga niemal początków sushi, ponieważ ryż był układany w warstwy naprzemian z rybą w drewnianych pudełkach aby w ten sposób zakonserwować mięso.
  • Inari zushi 稲荷寿司 – smażone tofu wypełnione ryżem. Może też zawierać inne, dodatkowe składniki w zależności od regionu. Określenie inari pochodzi od japońskiego bóstwa płodów rolnych i dobrobytu. Według legendy przyjmuje ona postać lisa, który uwielbia smażone tofu.
  • Kazari zushi飾り寿司 – odmiana sushi dekoracyjnego, w którym stosuje się bardzo trudne techniki zwijania. Często przygotowywane podczas pokazów kulinarnych.
  • Jak przygotować ryż do sushi?Kluczowym składnikiem w przygotowaniu sushi jest ryż. W Japonii używa się ryżu krótkoziarnistego, który charakteryzuje się dużą kleistością (ze względu na zawartość skrobi). Jeśli posiadamy specjalny garnek do przygotowania ryżu, suihanki sytuacja jest bardzo prosta, gdyż wystarczy postępować według instrukcji producenta. Dla wszystkich tych, którzy go nie mają poniżej  przepis.Około 500g ryżu należy dobrze wypłukać w misce tak by woda po jego odsączeniu była zupełnie czysta. Nie bądźcie zdziwieni jeśli zajmie to chwilę. Następnie ryż przekładamy do garnka i wlewamy 750 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 15min. Kiedy ryż jest już miękki przekładamy go do innego naczynia i przygotowujemy zalewę do ryżu.

    80 ml japońskiego octu ryżowego, 1,5 łyżki cukru i 0,5 łyżki soli podgrzewamy w garnuszku, aż do rozpuszczenia cukru. Pamiętajcie by nie doszło do zagotowania! Mieszamy ryż i zalewę, najlepiej drewniana łyżka i czekamy aż zupełnie wystygnie.

    O czym warto pamiętać robiąc sushi?

    • Ryby i owoce morza muszą być świeże, kupione od dostawcy świadomego, że będą jedzone na surowo;
    • najlepiej zaopatrzyć się w bardzo ostry nóż;
    • kupić marynowany imbir, dzięki, któremu oczyszczamy kubki smakowe między kolejnymi kawałkami i japoński chrzan wasabi, który jest idealnym dodatkiem do sushi;
    • podawać z sosem sojowym.

 

źródło: http://japonia-online.pl, foto: pixabay.com

Brak komentarzy

Dodaj komentarz