Mięta – dla zdrowia i urody

Mięta, której nazwa pochodzi od łacińskiego mentha i greckiego mintha należy bez wątpienia do najstarszych i najpopularniejszych roślin leczniczych świata. Najstarszy zapis na jej temat zachował się na papirusie Ebersa.
Mięta była ceniona przez Greków, Rzymian, Chińczyków i Persów. W starożytności rozpowszechniony był pogląd, że mięta pobudza mózg do lepszego myślenia i być może dlatego uczniowie rzymskich filozofów ziołem tym wieńczyli swoje skronie.

Mięta - zastosowanie i przepisy lecznicze na różne dolegliwości

O popularności mięty jako przyprawy na starożytnych stołach może świadczyć księga rzymskiego kucharza Apiciusa, gdzie niemal na każdej stronie znajdujemy wzmiankę o tej roślinie. Mięta uwieczniona została w Nowym Testamencie i u Dioskoridesa. Jej właściwości lecznicze doceniali Hipokrates, Paracelsus i Awicenna.
O tym, że wszystkie przekazy dotyczą mięty pieprzowej, a nie na przykład zielonej, kosmatej, polnej czy innego z ponad 30 gatunków możemy się z dużym prawdopodobieństwem domyślać. Mięta pieprzowa tzw czarna mitcham, dzięki dużej zawartości olejku i wspaniałej kompozycji zapachowej jest najbardziej użyteczna.

Charakterystyczny orzeźwiający smak i aromat mięta zawdzięcza zawartemu w liściach olejkowi. W nim znajduje się mentol, nadający aromat i wywołujący lokalne uczucie chłodu. Mięta jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym na tyle sposobów, że czasem można zapomnieć o nieocenionym działaniu zwykłego naparu.

mięta właściwości jak stosować

Jej ogromną zaletą jest pobudzanie trawienia, usuwanie wzdęć, kolek, bólu żołądka, mdłości, nudności, pobudzanie czynności wątroby, dróg żółciowych, ułatwianie trawienia i przyswajania pokarmów.

Mięta służy osobom wyczerpanym nerwowo, a olejek miętowy ma działanie bakteriobójcze, lekko przeciwbólowe i odkażające. Stosowana zewnętrznie pomaga niwelować bóle głowy, bóle reumatyczne, koi skórę po ukąszeniach owadów. Miętę stosuje się też w zaburzeniach nerwowych, bezsenności, migrenie, przeziębieniach — szczególnie z kaszlem, chrypką i koniecznością płukania gardła, a także przy nadciśnieniu.

Mięta przepisy lecznicze

Napar
Kilka listków świeżych lub łyżkę suszonych liści zalać szklanką wrzątku i pozostawić przez 15 minut pod przykryciem. Po przecedzeniu pić
3 razy dziennie w zaburzeniach trawienia na godzinę przed posiłkiem jako środek żółciopędny i po jedzeniu w bólach brzucha, wzdęciach,
zgadze, odbijaniu, przy nerwobólach, bólach stawowych i mięśniowych, a także jako środek uspokajający.

Syrop miętowy
do napojów ciepłych, zimnych, ciast, deserów 

Herbatka na odchudzanie i poprawę metabolizmu
Wymieszać w równych ilościach liść mięty pieprzowej, ziele fiołka trójbarwnego, nasiona kolendry, kłącze perzu i ziele krwawnika. Czubatą łyżeczkę mieszanki parzyć 15 minut pod przykryciem. Pić przy złej przemianie materii, otyłości, zaparciach lub profilaktycznie.

Kompres z mięty
Dobrze wiedzieć, że świeżo przygotowany napar z mięty nadaje się nie tylko do picia. Chustka nasączona schłodzonym naparem posłuży za kompres w przypadku migreny, bólu głowy, oparzeń słonecznych, ukąszeń owadów. Z kolei przy bólach brzucha dobrze jest robić ciepłe kompresy.

Nalewka
100 g suszonych liści zalać 0,5 litra 70% spirytusu, odstawić co najmniej na 7 dni. Pić 10—20 kropli 3 razy dziennie w dolegliwościach wymienionych przy naparze z mięty.

mięta przepis

 

Domowy płyn odświeżający oddech
Garść mięty, kilka goździków, nieco startego cynamonu, łyżkę posiekanej natki pietruszki zalać litrem wody. Odstawić na 2 godziny. Następnie gotować 5 minut, przecedzić. Po wystudzeniu płyn jest gotowy. Można nim płukać usta kilka razy dziennie, przechowywać w lodówce.

 

Maseczka na cerę trądzikową
Garść świeżych listków mięty zmielić w blenderze, dodać 4 łyżki wody różanej, odrobinę mączki kukurydzianej, wymieszać z 1 białkiem z jajka. Wyrobić pastę, nakładać na twarz na 15 minut. Maska wyraźnie wygładza, odświeża cerę i dodaje blasku.

 

Miętowy scrub na stopy
Szklankę soli morskiej połączyć z 1/3 szklanki oliwy z oliwek, dodać 6 kropli olejku miętowego. Dokładnie wcierać masując stopy, a następnie spłukać. Działa chodząco, relaksująco i przeciwbólowo na obolałe stopy.

Mięta w kuchni

Świeże listki mięty lub suszone zwłaszcza przy problemach trawiennych i kamicy żółciowej warto dodawać do potraw: sosów, sałatek, dań mięsnych dla potrawy trawienia, napojów, herbatek, deserów a nawet zup. Dodanie szklanki naparu z mięty do litra bulionu, sprawi że będzie lekki, pożywny, łatwostrawny i wzmacniający – idealny dla rekonwalescentów.

Ciekawostki

Powiedzenie czuć do kogoś miętę oznacza darzenie kogoś sympatią, pociąg seksualny do danej osoby. Natomiast czuć miętę przez rumianek to to samo co darzyć kogoś miłością i szacunkiem. Mięta jest symbolem miłości, rumianek  – dziewictwa i niewinności.  
Według wierzeń ludowych napar z mięty odgania złe myśli, zawiązana gałązka mięty na supełki w jedwabiu i włożona do łóżka zapewnia  wierność małżeńską.

 

 

sekrety-zdrowia.org

Brak komentarzy

Dodaj komentarz