To miasto Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej

Kraków został wybrany na Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej 2019. Tytuł przyznała po raz pierwszy Europejska Akademia Gastronomiczna.

  • W przyszłym roku w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zostanie zorganizowanych wiele wydarzeń.
  • To m.in. Kongres Gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów dobrej kuchni z całego świata, spotkania krakowskich szefów kuchni i gwiazd światowej gastronomii prowadzących restauracje wyróżnione m.in. gwiazdkami przewodnika Michelin.
  • Dodatkowo miasto opracuje własny kalendarz wydarzeń kulinarnych na 2019 rok i kolejne lata.

– Jesteśmy zaszczyceni, że Europejska Akademia Gastronomiczna, przyznając po raz pierwszy tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 wybrała właśnie Kraków, a na ostatniej prostej, w ścisłym finale udało nam się pokonać Lizbonę. Czy zasługujemy na to miano? Z całą pewnością tak! Mamy dobre przepisy, doskonałe produkty pochodzące od lokalnych dostawców, a przede wszystkim miłą i gościnną atmosferę – Jacek Majchrowski, prezydent Krakowa.

Jacek Majchrowski podkreśla, że od lat promuje dobrą gastronomię. Akcja Rekomendacja Krakowskich Restauracji Miasta miała już 11 edycji. Kraków od lat zaprasza mieszkańców i turystów na festiwal pierogów. Są też nowości – Krakowskie Zapusty, gdzie podtrzymywana jest krakowska tradycja smażenia chrustu oraz Święto Obwarzanka. Z czym wiąże się zostanie stolicą kulinarną.

– Będziemy organizować w przyszłym roku kilka ważnych wydarzeń, które będą okazją do goszczenia w Krakowie specjalistów i pasjonatów dobrej kuchni i gwiazd światowej gastronomii. Chcemy też stworzyć nowe projekty i oprócz wspomnianych już pierogów czy obwarzanka promować przepisy związane z kuchnią dworu królewskiego, Krakowa mieszczańskiego czy akademickiego – dodaje Jacek Majchrowski.

Europejska Akademia Gastronomiczna uznała, że to właśnie Kraków powinien stać się Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej. Krakowskie restauracje jako jedyne poza warszawskimi mają wyróżnienia przewodnika Michelin – obecnie jest ich 26. Ponad dwa razy więcej krakowskich lokali uhonorował Gaullt et Millau, a osiem rekomendował Slow Food Polska.

Kraków posiada zasoby, które zapewniły ten sukces – dobre przepisy, najwyższej jakości produkty pochodzące od lokalnych dostawców, a także gościnność i miłą atmosferę.

W przyszłym roku w ramach Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej zostanie zorganizowanych wiele wydarzeń m.in. Kongres Gastronomiczny dla specjalistów i pasjonatów dobrej kuchni z całego świata, spotkania krakowskich szefów kuchni i gwiazd światowej gastronomii prowadzących restauracje wyróżnione m.in. gwiazdkami przewodnika Michelin.

Ciekawym, innowacyjnym formatem będzie „wirtualne gotowanie”. Polegać ono będzie na równoczesnym przygotowaniu dań w różnych restauracjach, co będzie można śledzić za pomocą internetu, a tematem przewodnim będzie kuchnia Krakowa i Polski.

Dodatkowo miasto opracuje własny kalendarz wydarzeń kulinarnych na 2019 rok i kolejne lata. Obok wspomnianych już imprez, jak Krakowskie Zapusty czy Festiwal Pierogów, a także ścieżek „kulinarnych” w ramach m.in. Festiwalu Opera Rara czy Jarmarku Świętojańskiego powstaną nowe projekty związane z kuchnią dworu królewskiego, Krakowa mieszczańskiego i akademickiego.

Krakowskie dziedzictwo kulinarne to także street food – już w średniowieczu działały na ulicach faryny, przenośne stragany z prostą żywnością dla mieszczan, kupców, żaków, a niedawno „odkryta na nowo” maczanka po krakowsku była przysmakiem krakowskich fiakrów już w XVII wieku.

 

 

portalsamorzadowy.pl

Brak komentarzy

Dodaj komentarz